Förstudie
SÄFFLE FÖRSAMLINGSHEM
Förstudie och programhandling är framtaget för en om-och tillbyggnad av Säffle församlingshem. Kyrkan och församlingshemmet är ritat av Gunnar Bornö och invigdes 1965. Församlingshemmet är en viktig nod för Säffle pastorat och huserar många olika typer av verksamhet. För att bättre möta dagens behov av kontor, verksamhetsutrymmen, café och samlingsrum har skisser tagits fram av kontoret.
Fokus i ombyggnationen har varit:
- Husets entréer behöver arbetas om, bli mer synliga, välkomnande och tillgängliga.
- Café behöver ligga centralt, utgöra ett nav i verksamheten och ha en koppling till utemiljö.
- Olika typer av arbetsrum – från flexibla platser i gemensamma rum till ljudisolerade rum för sekretessamtal.
- Större ytor för barn-och ungdomsverksamhet.
- Byggnadens kulturhistoriska värden måste värnas i en ombyggnation och ny gestaltning ska utgå från byggnadens grundidé.
- Flexibla lösningar i rumsutformningen för möjlighet att samnyttja ytor mellan olika verksamheter.
ALMBY KYRKPARK
Vi var ett av sex utvalda arkitektkontor som ombetts att lämna ett första förslag till utformning av nya flerbostadshus på fastigheterna Marksjön 3 och Marksjön 5.
Bostadsbolagets övergripande önskningar med projektet var:
-Att möta äldres och ungdomars behov av ändamålsenliga bostäder med tydligt inslag av värme, trevnad och hemkänsla.
-Att åstadkomma ett ekonomiskt bärkraftigt förvaltningsobjekt.
-Att tänka miljösmart, hållbart och kvalitetsinriktat vid utformning och vid val av material.
-Att boendet ska vara tryggt, bekvämt och anpassat för de två målgrupperna.
-Att ny byggnation ska smälta in i befintlig miljö.
-Att ny byggnation ska betjäna de människor som bor där men också utgöra ett komplement till församlingens verksamhet. En samlingslokal för ca 50 personer, med kommunikation mot befintligt församlingshem ska inrymmas i projektet.
RADHUS I ODENSBACKEN
Vinnande bidrag i markanvisningstävling i Odansbacken tillsammans med Lejbo Bygg & Fastigheter AB och P Berglund AB. Visualisering: SE360
SANKT ESKIL KATOLSKA KYRKA
Vi har på uppdrag av Katolska kyrkan i Örebro, S:t Eskil genomfört en förstudie och kulturmiljöutredning över Fabriken 14 i Örebro som syftar till att bygga ut befintligt kyrkorum och arbeta om församlingssal och kyrkoadministration. Hösten 24 och våren 25 projekterar vi system-och bygghandling i projektet.
VARBERGA FRITIDSGÅRD
På uppdrag av ÖBO har vi tagit fram förstudie, programhandling och gestaltningskoncept för Varberga fritidsgård.
Bostadsområdet Varberga byggdes mellan åren 1962 och 1966 och är resultatet av en arkitekttävling som omfattade både stadsplan och arkitektur för området. På många sätt är området ett barn av sin tid, i brottet mellan folkhemsbyggande och miljonprogram. Efterkrigstidens skriande behov av fler bostäder i större skala ledde till att man från statligt håll började undersöka frågan. Rivning av nedslitna och omoderna bostäder pågick parallellt och den allmänna hållningen var att det var just i nyproduktion som lösningen låg.
Fritidsgården är samtida med övrig bebyggelse i Varberga och liknar bostadshusen i materialval och formspråk. Byggnaden är placerad bakom centrumanläggningen och i förlängning av Varberga torg. De dominerande materialen är spritputsat tegel, stora fönsterpartier indelade i vertikalt ramverk, skivor i fibercement och inslag av plåt. Gestaltningen har om man jämför med de ursprungliga fasadritningarna, ändrats en del och några av de bärande arkitektoniska idéerna har gått förlorade.
Ett förslag på disponering av ytor har tagits fram samt gestaltningskoncept för fasader.
VATTENTORNET RIBB
Vattentornet RIBB är vårt bidrag till Värmdö kommuns tävling om ett nytt vattentorn i Hemmesta.
En volym med tydliga vertikala linjer som definierar varje våg i fasaden tar sin inspiration ur designen hos porslinsserien RIBB från Gustavsberg. Vågorna refererar även till vattnets böljande form. En genomgående kärna av tegel utgör foten och kronan på det framtida vattentornet som rotar sig i Värmdös historia som tegelbruksort. Ytterligare en inspiration är den omgivande skogen med ljug, blåmossa, tall och lav. Dessa element återspeglas i glaserade accentstenar i murverket där röda tegelstenar blandas med stenar i rosa, lila samt olika toner av grönt. Färgerna tas upp i tornets krona och blir det som utmärker vattentornet på distans, ett landmärke som skymtas över trädkronorna.
I kontrast till detta färgglada murverk finns en större volym i trä som bärs upp av kärnan cirka 8 meter från marken. Trots den häftiga diametern på cirka 30 meter känns ändå volymen återhållsam och lågmäld. Den vertikala, obehandlade panelen av furu grånar med tiden och smälter samman med sin omgivning. Denna volym inhyser två reservoarer medan övriga funktioner återfinns i tegelkärnan.
LILLÅNS FÖRSAMLINGSHEM
Vi har ritat ett helt nytt församlingshem som nu är hjärtat i Hovsta pastorats verksamhet. Utgångspunkten för utformningen av den nya byggnaden var en välkomnande och omfamnande känsla där verksamhetens alla aktiviteter skulle kunna samlas under ett tak. Med en god relation till beställaren och ett högt förtroende för vår kunskap och erfarenhet fick vi vara med under hela processen från första skiss till invigningen av den nya församlingslokalen.
Vårt arbete i detta projekt inkluderade gestaltning och utformning, arbete med planändringar, framtagning av ritningar för både förfrågningsunderlag och bygghandlingar, kontrollansvar, inredningen och mycket annat. Att vi varit med i hela processen har bidragit till att slutresultatet blev lyckat. Vi kunde effektivt och målmedvetet jobba vidare med den ursprungliga visionen och se den bli verklighet.
Ett mycket fint projekt där personalen har fått en trivsam miljö att arbeta i och där den stora och aktiva församlingen fått en mötesplats som tillgodoser framtidens alla behov.