Bygglov
GÅRDSJÖTORP
Gårdsjötorp är en av de många gårdarna i Kilsbergen som togs ur bruk under 1940-50 talet. De tillhörande stora åkrarna och ängarna planterades efter detta igen med gran på slutet av 1960-talet. Huvudbyggnaden eldades upp, och de andra byggnaderna fick förfalla.
Tillsamman med Örebro kommun har vi återskapat den äldre gårdsmiljön med byggnader och öppna marker, ungefär som det såg ut under 1800-talet. De förfallna stugorna har renoverats upp och kompletterats med nybyggda stugor i samma anda.
KAGGSTUGAN
Kaggstugan är en parstuga med enkel standard, sitt namn har den fått av Ramshyttans siste smed, Kagg. Det befintliga huset är troligtvis från tidigt 1700-tal i vissa delar. Under århundradena har huset flyttats inom byn och byggts på.
Det viktigaste var att bevara Kaggstugans entréfasad, därför var det naturligt att lägga tillbyggnaden bakom huset. För att foga samman byggnadskropparna ritades en glasad gång mellan dessa. På så vis ”lyfter man bort” den nya delen från den gamla och behöver heller inte tänka på att taken ska mötas på ett snyggt sätt.
Den ändrade planlösningen krävde eftertanke, speciellt när sovrummet skulle bli ateljé. Eftersom kunden är lång behövdes mer takhöjd, därför togs innertaket bort. Sedan ritades två trappor in för att smidigt kunna nå vindsrummen både utifrån och inifrån.
Kerstin ritade en traditionell enkeltrappa och placerade den i ena hörnet för att spara rumsyta. Trappor är en utmaning när man börjar nyttja vindarna i gamla hus. Ofta blir det speciallösningar då branta vindstrappor inte är gjorda att gå i till vardags, vindsutrymmen användes ju förr till förråd eller sovplats. En trappa ska också vara bekväm att gå i, en steghöjd om 17 cm och ett djup om 25 cm är bra. Annars är spiraltrappor en lösning för små ytor. Men i Kaggstugan hade en spiraltrappa bildat ett hörn som bara skulle ha samlat damm.
VILLA I GOTTSÄTTER
Helt ny villa och garage till en kund i Gottsätter. Byggnaderna är ritade och byggda i nationalromantisk stil.
RADHUS I ODENSBACKEN
Vinnande bidrag i markanvisningstävling i Odansbacken tillsammans med Lejbo Bygg & Fastigheter AB och P Berglund AB. Visualisering: SE360
SANKT ESKIL KATOLSKA KYRKA
Vi har på uppdrag av Katolska kyrkan i Örebro, S:t Eskil genomfört en förstudie och kulturmiljöutredning över Fabriken 14 i Örebro som syftar till att bygga ut befintligt kyrkorum och arbeta om församlingssal och kyrkoadministration. Hösten 24 och våren 25 projekterar vi system-och bygghandling i projektet.
ASKENÄS ÅLDERDOMSHEM
Det diskuterades fram och tillbaka kring äldreboendet i Odensbacken utanför Örebro som inte längre uppfyllde den standard som efterfrågas i den typen av verksamhet. Utrymmen var både för trånga och för lågt i tak vilket gjorde att en eventuell rivning låg på bordet. Istället togs beslutet om att renovera och bygga till på den befintliga fastigheten vilket vi fick i uppdrag att ta fram förslag på.
Vi har jobbat med projektet från förstudie fram till förfrågningsunderlag och på så sätt kunnat ta fram en gestaltning och standard som levererar en mycket god boendemiljö. Förslaget har grundat sig i tanken om ett högkvalitativt boende som uppmuntrar till en aktiv livsstil där naturen bjuds in. Gestaltningen på de tillkommande volymerna tar inspiration från den omkringliggande landsbygden i Odensbacken.
Projektet är nu mitt i sin byggfas som vi har förmånen att följa i detalj i och med rollen som kontrollansvarig.
SANATORIET I ADOLFSBERG
Sanatoriet i Adolfsberg riskerade att gå samma öde till mötes som Sanatoriet i Garphyttan, som ett par år tidigare revs. KBB kom in som en räddare i nöden och antog sig uppgiften att skapa nytt liv åt Sanatoriet som stått öde i flera år. Denna förnyelse skedde genom en anpassning av byggnaden till bostäder och vi blev ombedda att rita förslaget. Efter en djupdykning i arkiven och flertalet platsbesök kunde vi påbörja skissandet av lägenheter som både möter dagens standard och som även förhåller sig till den befintliga miljön på ett berikande sätt.
Vi har arbetat med att hitta balansen mellan kulturmiljövärden och dagens krav på standard i bostäder. Helheten har alltid varit i fokus och resultatet blev en förnyad byggnad med en attraktiv livsmiljö. Med rätt prioriteringar och avväganden i dessa beslut har projektet kunnat blomstra till ett mycket vackert och funktionellt bostadshus där de boende stortrivs.
Projektet tilldelades Örebro Kommuns byggnadspris 2019.
ENTRÉTAK ÖREBRO TEATER
Vi har ritat ett nytt entrétak till Örebro Teater som hjälper till att framhäva den nya huvudentrén. Den ursprungliga entrén vetter mot ån i söder där den har den legat avskilt och inte anknutit till gatulivet. Behovet var en mer publik entré mot Storgatan och vi fick i uppgift att rita den. Resultatet är en stiliserad fortsättning av teaterbyggnadens listverk som övergår i ett utstickande tak, något vinklat mot Örebro slott. Tilläggets gröna kulör knyter ann till teaterns fönsterbågar och binder på så vis ihop gammalt och nytt.
ÖREBRO KREMATORIUM
Det blir mer och mer folk i Örebro, och efterfrågan av kremering har ökat. För att tillgodose behovet behövde man på Örebro krematorium bygga ut för att få plats med ett nytt bisättningsrum. En bit av den befintliga byggnaden som tidigare var källare har grävts fram och gjorts om, för att få till en användningsbar yta med fönster samt både in och utvändig entré. Byggnaden, Befrielsens Kapell, är en vacker byggnad från 1975 med fina materialval så som tegel och koppar. I tillbyggnaden har vi plockat upp formspråket och utformat en tillbyggnad med fasad i koppar för att referera till det rödbruna teglet och i ett material som redan används i den ursprungliga byggnaden.
Här har vi varit med hela vägen och gjort både bygglovsritningar, bygghandlingar, inredning och varit kontrollansvariga i projektet.