Skip to content
Arkitektur och byggnadsvård i Örebro

Vi vill verka för
en medveten och
hållbar arkitektur.

Att anlita arkitekt

När du anlitar en arkitekt kan du själv välja hur mycket hjälp du behöver, beroende på var du befinner dig i processen. En arkitekt ger dig skräddarsydda lösningar som är anpassade efter dina specifika behov och önskemål. Genom att ta hjälp av en arkitekt minskar du risken för kostsamma misstag och onödiga utgifter – det är alltid billigare att rita om än att bygga om! Vi har sammanställt en lista på de vanligaste tjänsterna och handlingarna som efterfrågas. För att få en prisuppgift, skicka gärna ett mejl och berätta mer om ditt projekt och vad du behöver hjälp med.

Platsbesök med konsultation

Ett första grepp om projektet utformar vi tillsammans med er under ett möte antingen hos oss på kontoret, på plats eller online. Då sätter vi ramarna för projektet utifrån era önskemål och de förutsättningar som vi behöver förhålla oss till. Förutom era behov och önskemål så kan aspekter som bestämmelser, budget, tidsplan, konstruktion, materialval mm. ha stor påverkan på projektet och detta går vi igenom med er under mötet. Utifrån detta kan vi tillsammans med er skapa oss en första bild av möjligheterna och utmaningarna framåt i projektet och sätta upp en tydlig målbild för slutresultatet. 

För att du ska få ut så mycket som möjligt av konsultationen kan du förbereda dig genom att ta fram dessa delar:

  • Kontakta en bygglovshandläggare på din kommunen och tag reda på vilka bestämmelser som gäller för din fastighet.
  • Samla ihop existerande ritningar/kartor över fastigheten och – vid ombyggnad – det befintliga huset. Äldre ritningsmaterial och detaljplan för fastigheten kan beställas från kommunen. Ritningarna måste vara i skala.
  • Samla gärna ihop bilder som kan illustrera dina idéer till mötet, om du gjort egna skisser så tar vi gärna en titt på dem också, tillsammans med en skriftlig sammanställning av önskade funktioner, antal rum mm.

Första skiss

Därefter tolkar vi diskussionen vi haft och sammanfattar allt i en första skiss. Genom detta första möte får du tillfälle att strukturera och formulera dina egna tankar och önskemål och du får hjälp att fästa dem på papper. Vi skissar gemensamt fram en eller flera alternativa lösningar och diskuterar igenom deras för- och nackdelar. Kanske får du bekräftat att du är på rätt spår, eller så öppnar sig helt nya möjligheter. De här tidiga skisserna utgör grunden för det fortsatta projektet. Mötet brukar ta 1-3 timmar, restid kan tillkomma.

Skiss 2 hem ko

Uppmätning

Vid en ombyggnad är det oftast nödvändigt att mäta upp det befintliga huset i ett tidigt skede. Ett exakt och skalenligt underlag är grundläggande för att kunna ta fram skisser och förslag, samt för att säkerställa att bygglovs- och bygghandlingar blir korrekta. En uppmätning kan också vara aktuell om det inte finns några ritningar för byggnaden, eller om man vill dokumentera huset inför framtida projekt.

Vanligtvis tar det oss mellan 1–2 timmar att mäta upp ett hus. Att sedan rita upp planlösning, sektioner och fasader baserat på de uppmätningar vi gjort tar lite längre tid – vanligtvis 1–2 dagar, beroende på byggnadens storlek.

uppmätningsritning 3

Förslagshandlingar

Efter den första konsultationen går vi vidare med ett mer detaljerat skissarbete, vilket resulterar i ett första förslag. Förslagshandlingarna kan inkludera en planlösning och en eller två fasader, beroende på vad vi har kommit överens om. Vi träffas sedan för att gå igenom förslaget och göra de justeringar som behövs utifrån dina synpunkter. I vissa fall kan förslaget behöva justeras flera gånger, och det kan även bli aktuellt med ytterligare möten.

Under detta skede utforskar vi olika lösningar som du kanske inte har tänkt på tidigare. Det ger dig möjlighet att få nya insikter och tydliggöra vilken väg som är bäst för att ditt projekt ska bli så lyckat som möjligt. Förslagshandlingarna fungerar som ett viktigt underlag för vidare beslut och hjälper till att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av de resurser som läggs på projektet. Det är just här du verkligen drar nytta av att anlita en arkitekt!

förslagsritning-PLANER sv

Bygglovsritningar

När du har bestämt dig för husets övergripande utseende, går vi vidare med att ta fram bygglovsritningar. Dessa ritas i skala 1:100 och inkluderar planlösningar, sektioner, fasader samt en situationplan eller nybyggnadskarta i skala 1:400.

Under denna fas fortsätter den kreativa processen. När vi ritar huset med större precision, kan nya problemområden upptäckas som behöver diskuteras och lösas. Ibland kan det också vara aktuellt att prova olika fasadalternativ, till exempel genom att testa olika varianter på fönstersättning. Genom denna process hittar huset till slut sin form.

Slutprodukten består av de korrekta och kompletta handlingarna som krävs för att du ska kunna ansöka om bygglov. Dessa ritningar utgör också grundläggande underlag för offertförfrågningar och bygghandlingar.

Bygglov för. planer

Förfrågningsunderlag och bygghandlingar

För att du ska kunna upphandla enteprenörer för ditt bygge på ett så korrekt och realistiskt sätt som möjligt är det viktigt med utförliga bygghandlingar. Dessa ritningar görs i skala 1:50, 1:20, 1:10 och 1:5 och beskriver husets uppbyggnad. Med bra handlingar kan byggprocessen effektiviseras och bli rätt från början. Ibland är konstruktionsritningar till och med ett krav från kommunen.

Arkitekten upprättar bygghandlingarna i samråd med en konstruktör, som sedan gör de konstruktiva beräkningarna. Bygghandlingar ger dig bättre anbud och spar mycket tid på arbetsplatsen. Att satsa på bra bygghandlingar är kostnadsbesparande!

Detalj takfot

Fönster och dörruppställning

Ibland kan man bara vilja ha en kompletterande ritning till bygglovet. Då kan en fönster och dörruppställning vara en bra ritning om det är flera fönster och dörrar som ska beställas och monteras. Här hjälper vi dig med att tänka på hur fönstren ska se ut och byggas upp. Vi sammanställer all information i en ritning där vi även specificerar hur många fönster av varje typ som ska vara med. Denna ritning är till stor hjälp om du ska ta in offerter från olika leverantörer att jämföra.

Fönsteruppst_

Färgsättning

Färg kan vara svårt och ibland behöver man se flera förslag för att få en bild på hur vackert ett hus kan bli med lite ny kulör. Vi hjälper dig gärna att ta fram alternativ på hur man kan tänka kring färg på allt från fasad, knutar, spröjs och foder. För att få en vacker harmonisk helhet som passar husets karaktär och omgivning.

FÖR färgsättning